Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Puss in boots

Sinds enkele maanden zijn we bij ons thuis trotse baasjes van een Maine Coon poesje. Als kitten kwam ze bij ons in huis en ik hoef u waarschijnlijk niet uit te leggen dat ze ons meteen om haar wollige pootjes heeft gewonden. Het is een echt dametje, en krijgt met haar Puss-in-Boots oogjes alles van ons gedaan. Haar grootste passie is eten en zodra ze ziet dat we aan tafel gaan, loopt ze van het ene naar het andere gezinslid en tikt ze ons aan met haar pootje om haar aanwezigheid en wens tot mee-eten kenbaar te maken. En ik kan u vertellen, ze is erg moeilijk te weerstaan. Dus ja, we vallen in de valkuil van het voeren van kleine stukjes vlees, smeerpaté, kaas, en alles wat we waarschijnlijk niet zouden moeten doen, willen we niet eindigen met een bolronde, kussenvormige poes die de hele dag op de vensterbank ligt te snurken.

Op dit moment is bijna 50% van onze honden en katten te zwaar, en dat hebben we helaas alleen aan onszelf te danken. We houden van ze, willen ze niets ontzeggen wat ze fijn vinden en dan komen we in de situatie dat een hapje voor baasje ook een hapje voor Fikkie, Bello, Tijger, of, in ons geval, Cookie is. En als je eenmaal begint is er geen weg meer terug. Het erge is dat wat voor ons een klein stukje kaas is, voor onze vierpotige metgezellen een behoorlijke maaltijd kan zijn. Dus probeer je niet te laten verleiden tot het geven van al die extraatjes.

Vertrouw overigens bij het voeren van uw huisdier ook niet blind op de hoeveelheid die achter op de verpakking staat. Het kan een goede starthoeveelheid zijn, maar wanneer u merkt dat uw dier te zwaar aan het worden is, dient u toch echt minder te voeren. En dan dient u eigenlijk eerst te stoppen met al de extraatjes, voordat u minder voer gaat geven.

Daarbij komt dat wij, als huisdiereigenaren, zeer slecht zijn in het inschatten van de lichaamsconditie van onze huisdieren. We onderschatten chronisch hoe zwaarlijvig ze zijn. Dus wilt u een objectieve blik, stap dan eens wat vaker over de drempel bij uw dierenarts om de lichaamsconditie van uw huisdier te laten beoordelen. Uw dierenarts is getraind om hier een objectief oordeel over te geven en kan u het beste adviseren hoe uw huisdier op een verantwoord gewicht te krijgen of houden.

 

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)