Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze colums bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Maar dat is toch niet natuurlijk?

Regelmatig kom ik in mijn dagelijkse werkzaamheden dieren tegen die om wat voor reden dan ook tekorten hebben opgelopen in hun voeding. Niet zelden betreft het dan dieren die al wat langer gevoerd worden met commerciële vers vleesproducten volgens het BARF-principe. Voor de lezer die geen idee heeft waar ik het over heb, dit zijn voedingen op basis van rauw vlees, welke bestaan uit botten, vlees en orgaanvlees, zonder verdere toevoegingen als granen, groenten, oliën, vitaminen en mineralen. Fabrikanten van dergelijke producten geven aan dat deze voedingen op zichzelf niet compleet zijn, maar zolang je maar minimaal 5 verschillende diersoorten afwisselt, je hond of kat geen tekorten aan voedingsstoffen zal oplopen.

Laat ik heel helder zijn; dit is de grootst mogelijke onzin! Deze producten zijn, zelfs bij afwisseling van verschillende diersoorten, verre van compleet. Dit betekent dat wanneer uw huisdier enkel en alleen een dergelijke voeding te eten krijgt, dit op den duur zal leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Waarom stoppen fabrikanten van dergelijke producten dan geen groenten, vitaminen en mineralen in deze voedingen? De belangrijkste reden is een stuk minder idealistisch dan u op het eerste gezicht denkt. Namelijk, zonder deze toevoegingen mogen dergelijke producten verkocht worden in het lage btw-tarief, en dan zal de honden- of katten eigenaar eerder bereid zijn deze producten aan te schaffen door de lagere verkoopprijs.

Ik vraag in deze situaties altijd aan de eigenaar waarom er niet gekozen is voor een product waar vitaminen en mineralen aan zijn toegevoegd. “Maar dat is toch niet natuurlijk?” is dan vaak het antwoord. Vaak gevolgd door “Al die synthetische toevoegingen zijn toch hartstikke schadelijk”. Ik antwoord dan steevast dat een voeding met tekorten aan belangrijke voedingsstoffen juist schadelijk is voor de gezondheid van het huisdier. Dat wij onze eigen kinderen ook extra vitamine D bijgeven voor het ontwikkelen van gezonde botten. Daarbij komt dat een wolf of wilde kat in een natuurlijke situatie gemiddeld 5 jaar zal worden, en ik toch hoop dat u iets langer van uw huisdier wenst te genieten.
Dus laat u alstublieft niet bang maken op internetfora, en voer uw huisdier met een product waaraan extra groenten, olien, vitaminen, en mineralen zijn toegevoegd. Geeft een label amper informatie over de samenstelling, toevoegingen en gebruikte ingrediënten, wees dan voorzichtig met aanschaf van een dergelijk product. In dit soort gevallen geldt helaas “goedkoop is duurkoop”.

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialst veterinaire diervoeding (ECVCN)