Voor Hart voor Dieren, een magazine voor dierenliefhebbers, schreef Esther Hagen-Plantinga, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN), de afgelopen periode diverse columns. Deze columns bevatten telkens veelvoorkomende Feiten & Fabels over diverse onderwerpen in de diervoedingswereld. Dit keer:

Poepfixatie

Als trouwe hondeneigenaar en modelburger ga je de deur natuurlijk niet uit zonder een plastic zakje aan de riem van je hond gebonden. Immers zodra je viervoeter zijn behoefte doet, volgt voor jou de nobele taak zijn uitwerpselen op te rapen en in een afvalbak te deponeren. De ene dag heb je meer geluk dan de andere, want soms draait je hond een lekker stevige, en makkelijk op te rapen drol, daar op andere momenten er meer een soort vlaai uit je hond zijn achterste gelopen komt. En ja, dan ook aan jou de taak om dat goedje zo goed als mogelijk van straat te schrapen. Kokhalzend en wel, want de geur die daarvan af komt is vaak overweldigend te noemen.

Niet vreemd dus dat we met zijn allen gefixeerd zijn op de ontlasting die onze huisdieren produceren. Een continu zachtere ontlasting van je viervoeter zal al snel leiden tot het zoeken naar een andere voeding. Een voeding die je hond zo weinig en zo hard mogelijke ontlasting laat produceren. Lekker makkelijk op te rapen en stinkt een stuk minder. Veelal geldt het idee dat wanneer een hond veel of een wat minder stevige ontlasting produceert op een bepaalde voeding, deze voeding van slechte kwaliteit is.

Echter, de hoeveelheid ontlasting die uw viervoeter produceert, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid vezels in de voeding. Weinig vezel geeft over het geheel genomen weinig ontlasting (het zogenaamde witbrood effect), daar waar veel vezels de ontlasting in hoeveelheid laat toenemen en iets minder hard maken (het bruinbrood effect). Die vezels in onze eigen voeding vinden we wel zo prettig wanneer we zelf naar de wc moeten.

Dus denk er bij de volgende uitlaatbeurt eens over na wat voor ontlasting u het liefst zou produceren. Nu streven we met zijn allen naar witbroodpoep voor onze hond, omdat dat ons veel gemak geeft, maar voor onszelf vinden we bruinbroodpoep toch prettiger. Hoe zou een gezonde hondenontlasting eruit moeten zien? Deze heeft voldoende vorm en stevigheid, mag niet te veel stinken (poep stinkt altijd!), en is gemakkelijk op te rapen zonder daarbij een duidelijke afdruk op straat achter te laten. Als het droog en brokkelig is, is het echt te hard en kan je hond hier op den duur last van krijgen. Dat zou voor mij juist een reden zijn omover te stappen naar een voeding die
meer vezels bevat!

 

Esther Hagen Plantinga
Esther Hagen-Plantinga Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN)